Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej.

REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ

 Podstawa prawna

  • Ustawa z dnia 7 września 1991r. o systemie oświaty z póżn. zm. ( Dz. U. z 2004 nr 256 poz. 2572) art. 67a.
  • Ponadzakładowy układ zbiorowy pracy dla pracowników nie będących nauczycielami, zatrudnionych w szkołach, placówkach oświatowo-wychowawczych oraz jednostkach obsługi finansowej prowadzonych przez miasto Gdańsk, z dnia 14 lutego 2003r.

Postanowienia ogólne:

  1. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla osób uprawnionych do korzystania z niej.
  2. Posiłki wydawane są w czasie trwania zajęć dydaktyczno-wychowawczych podczas przerwy obiadowej, a w przypadku zgłoszonych wcześniej wyjazdów na wycieczki, wyjść do kina, na basen itp. obiad wydaje się w godzinach późniejszych lub wcześniejszych.
  3. Postanowienia niniejszego regulaminu, aktualny jadłospis, ogłoszenia dotyczące stołówki szkolnej podane są do wiadomości zainteresowanych, wywieszone są na tablicy informacyjnej przy stołówce szkolnej oraz na stronie internetowej www.47spwop.pl
  4. Wyjazdy grupowe (rezygnacja z obiadów) muszą być zgłoszone pani intendent, co najmniej w dniu poprzedzającym dzień wydania posiłku.

 Uprawnieni do korzystania ze stołówki szkolnej

 Do korzystania ze stołówki szkolnej uprawnieni są:

  1. uczniowie szkoły wnoszący opłaty indywidualne – po złożeniu przez rodziców/opiekunów prawnych karty zgłoszenia dziecka na obiady,
  2. uczniowie szkoły, których dożywianie jest finansowane, przez MOPR, Gminę Miasto Gdańsk oraz innych sponsorów,
  3. pracownicy zatrudnieni w kuchni i stołówce szkolnej,
  4. nauczyciele oraz inni pracownicy szkoły wnoszący opłaty indywidualne za zgodą dyrektora szkoły.

Ustalanie wysokości opłat za obiady

  1. Ustalone wysokości opłat za posiłki w stołówce szkolnej:

    1. opłata za jeden posiłek dla ucznia – 3,50 zł, ( koszt recepturowy dania )
    2. opłata za jeden posiłek dla pracowników niepedagogicznych – 3,50 zł, ( koszt recepturowy dania )
    3. opłata za jeden posiłek dla nauczyciela – 7,00 zł ( koszt recepturowy dania 3,50 zł + koszt przygotowania posiłku 3,50 zł )
  2. Wysokość opłaty za posiłki w stołówce szkolnej określa dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę.
  3. Opłaty za korzystanie przez ucznia z posiłków w stołówce szkolnej ustalane są w wysokości kosztów produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku.
  4. W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem.
  5. W wyjątkowych sytuacjach, w porozumieniu ze szkołą ( uzasadnienie na piśmie) , istnieje możliwość wniesienia opłaty w późniejszym terminie.

Wnoszenie opłat za obiady

  1. Informacja o wysokości opłat, z podziałem na poszczególne okresy rozliczeniowe, obejmująca cały rok szkolny umieszczona jest na stronie internetowej szkoły oraz na tablicy informacyjnej obok stołówki szkolnej.
  2. Odpłatność za obiady uiszczana jest wyłącznie na konto bankowe szkoły: 34 1240 1268 1111 0010 3840 9355 do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc żywieniowy – po złożeniu przez rodzica/opiekuna prawnego dziecka, deklaracji chęci zapłaty w formie przelewu,

    • w przelewie należy podać Imię i Nazwisko dziecka oraz klasę.
    • przed dokonaniem płatności przelewem należy skontaktować się z intendentem w celu ustalenia należnej kwoty z uwzględnieniem odpisu za miesiąc poprzedni.
    • wpłaty dokonane przelewem po terminie będą księgowane na następny miesiąc, lub na pisemną prośbę rodzica zwrócone na konto.
    • za datę przelewu uznaje się wpływ środków pieniężnych na konto szkoły.
  3. Należność opłaty za obiady musi znaleźć się na  koncie szkoły najpóźniej do 4 dnia każdego miesiąca żywieniowego.Niedotrzymanie terminu płatności skutkuje wykreśleniem dziecka z listy osób korzystających z obiadów.
  4. Odpisu wpłat dokonuje się w kolejnym miesiącu w przypadku choroby, wycieczki lub innych przyczyn losowych, jeżeli nieobecność ucznia wynosi jeden dzień lub dłużej.
  5. Nieobecność musi być zgłoszona u intendenta osobiście lub telefonicznie pod numerem telefonu (58) 302-03-28 przynajmniej dzień wcześniej, w innym przypadku odpis nie będzie uwzględniany – wyjątkiem jest poniedziałek, gdzie zgłoszenia nieobecności będą przyjmowane do godz. 8.00.
  6. Rezygnacja z obiadów na następny miesiąc musi być zgłoszona pisemnie do końca poprzedzającego miesiąca, w przeciwnym razie wystąpi konieczność dokonania opłaty za dany miesiąc.

Wydawanie posiłków

  1. Stołówka wydaje obiady w wyznaczonych godzinach: 11.10 – 13.30,

    • w uzasadnionych przypadkach, np. wyjście klasowe, wycieczka, zawody, po wcześniejszym uzgodnieniu, posiłki dla określonych grup uczniów mogą być wydane w godz. 10.20 – 14.00.
  2. Na tablicy informacyjnej obok stołówki wywieszony jest jadłospis na dany tydzień.
  3. Posiłki są przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
  4. Stołówka szkolna jest jedynym miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię szkolną, nie wydaje się posiłków na wynos.

Zasady zachowania na stołówce

  1. Podczas wydawania posiłków osoby, które nie korzystają ze stołówki, nie mogą w niej przebywać.
  2. Ze względu na higienę i bezpieczeństwo w czasie wydawania posiłków na przerwach w stołówce dyżur pełnią nauczyciele świetlicy oraz pracownicy obsługi.
  3. Uczeń zobowiązany jest przed posiłkiem umyć ręce i przestrzegać regulaminu stołówki
  4. Przed odbiorem posiłku, uczeń ma obowiązek zgłoszenia swojej obecność na obiedzie osobie prowadzącej rejestr absencji. Po odznaczeniu w rejestrze uczeń otrzymuje numerek z którym podchodzi do okienka wydawczego po posiłek.
  5. Po odbiór posiłku uczeń ustawiają się w kolejce,
  6. W stołówce obowiązuje cisza.
  7. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
  8. Naczynia po spożyciu posiłku powinny być odstawione w wyznaczonym miejscu.
  9. W przypadku nierespektowania wyżej wymienionych zasad zachowania poinformowany zostanie wychowawca klasy i za jego pośrednictwem rodzice ucznia.
  10. Za rażące naruszenie regulaminu stołówki uczeń może zostać skreślony z listy korzystających z obiadów w stołówce szkolnej.

Postanowienia końcowe

  1. O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki decyduje dyrektor Szkoły Podstawowej nr 47 w Gdańsku Kaszubskiej Brygady WOP
  2. Wszelkich zmian w niniejszym regulaminie dokonuje dyrektor w postaci pisemnego aneksu.
  3. Regulamin oraz wszystkie jego zmiany podawane są do publicznej wiadomości w sposób przyjęty przez szkołę.
  4. Regulamin wchodzi w życie z dniem 01.09.2013 roku.